PRESENTATIE

 
 

De geschiedenis van Moeder Babelutte

Het verhaal van Moeder Babelutte begon in 1850 toen Rosalie Desmedt samen met haar man in het kustplaatsje Heist kwam wonen. Meneer Desmedt werkte als schrijnwerker voor deftige families en in de zomer verkocht hij smakelijke Berlinerbollen. Rosalie was huisvrouw en ook zij had een goed gevoel voor heerlijk zoet. Dat zou al heel gauw blijken!

‘Mère Babelutte'

Op een goede dag besloot Rosalie om eens iets te maken wat zij lang geleden van haar moeder had geleerd: boterbabbelaars! De snoepjes verpakte zij in simpele boterpapiertjes en verkocht ze aan rijke Engelse en Franse kindertjes die zich aan de kust vermaakten.

Het snoepje werd meteen een daverend succes! De kindjes gaven Rosalie een bijnaam: Mère Babelutte' ofwel Moeder Babelutte. Het woord ‘Babelutte' is de verfransing van het woord ‘babbelaars'.

Het zoete nut van de Babelutte

Rosalie was zó goed in het maken van Babelutten dat iedereen ze wilde kopen. Stoere zeevaarders kochten de Babelutten omdat die hen tijdens hun zeereizen veel energie verschaften. En de kinderen? Die kochten Babelutten natuurlijk omdat ze zo aangenaam zoet smaakten! Het snoepje vond dan ook gretig aftrek aan de kustmarkten.

Van het verdiende marktgeld opende Rosalie haar eerste, eigen winkeltje. Zo werd de eerste snoepwinkel van Moeder Babelutte een feit!

Babelutten: een voortgezette traditie

Ruim een eeuw later werd het originele recept van de Babelutten herontdekt door de familie Desmedt. In 1970 bliezen zij de winkel van Moeder Babelutte weer nieuw leven in.

De botersnoepjes maakten zo hun terugkeer naar de kust…en naar de monden van velen!

Het eten van Babelutten is een absolute traditie aan de Belgische kust. Tot op de dag van vandaag vind je nog steeds vissers op de kade met een zak Babelutten naast zich, een overgeleverde gewoonte van vader op zoon….

Iedereen die vakantie houdt aan de Belgische kust kent de Babelutten. Het snoepje staat symbool voor het ware vakantiegevoel!

Hoe worden de lekkerste Babelutten gemaakt?

De Babelutten zijn niet voor niets succesvol. Kwaliteit staat bij Moeder Babelutte al meer dan honderd jaar voorop! De babbelaars zijn gemaakt van:

  • Diverse soorten suiker (geen geraffineerde)
  • Boter
  • Glucose

 

De kunst van het vervaardigen van Babelutten zit hem in de kooktemperatuur en de luchtvochtigheid. De ingrediënten worden op een open vuur gekookt en er moet constant rekening worden gehouden met de temperatuur. Daar is kennis van destillatie voor nodig.

Het bereiden van de Babelutten gaat meer op gevoel en minder met metertjes.

Geen enkel bedrijf kan daarom de originele Babelutten evenaren!

 
  Webdesign Proximedia
   
Moeder babelutte Kerkstraat 28 8420 Wenduine Tel.:050/41.06.62 info@moederbabelutte.com BTW BE0465529328